Top 10 mooiste zon, zee en strandbestemmingen in Europa

Top 10 mooiste zon, zee en strandbestemmingen in Europa

Het zand tussen je voeten, een cocktail in je hand en de ruisende zee in je ooghoek: Zo ziet jouw ideale vakantie er uit! Doe hier alvast inspiratie op in deze top 10 strandbestemmingen in Europa. Wie weet boek jij binnenkort een ticket richting één van deze paradijselijke plekken!

Sainte-Maxime, Frankrijk

Sainte-Maxime bevindt zich in het hart van de Golf van Saint-Tropez. Het is een oase van rust midden in de Franse Rivièra. Je kan hier zalig zwemmen, zonnen en duiken. Aangezien het nog niet zo platgetreden is als Saint-Tropez of Nice, kan je hier in een ontspannen sfeer genieten van de typische Franse joie de vivre.

De plaats heeft haar bestaan te danken aan monniken van de Lérins eilanden die er omstreeks het jaar 1000 een klooster bouwden ter ere van de heilige Maxima van Antibes. In de twintigste eeuw werd Sainte-Maxime door kunstenaars en dichters ontdekt, die zich lieten inspireren door de relaxte sfeer, het zonnige klimaat en de schilderachtige omgeving. Sindsdien groeide de plek uit tot een van de belangrijkste badplaatsen van de Azuurkust.

De combinatie van het oude stadscentrum met historische gebouwen, prachtige bouwwerken en gezellige terrasjes maken van Sainte-Maxime een ideale zonbestemming. Bovendien zijn hotspots zoals Saint-Tropez, Nice en Cannes niet veraf. Ook voor een bezoek aan minder toeristische plekjes zoals Grimaud, Fréjus en Draguignan is Sainte-Maxime de ideale uitvalsbasis.

Strandbestemmingen FrankrijkSaint-Maxime, Frankrijk

Sète, Frankrijk

Wie graag de rust opzoekt tijdens zijn/haar vakantie, kan beter de Franse Riviera laten voor wat het is, en zich richting Hérault, in de Languedoc-Rousillon regio begeven. Hier vind je Sète, een schattig en klein vissersdorpje niet ver van Montpellier. Het dorp werd pas in 1666 officieel gesticht door Pierre-Paul Riquet, de architect die ook het Canal du Midi aanlegde.

Lodewijk XIV gaf de welvaart in Sète een boost door te verklaren dat iedereen er huizen mocht bouwen en werken zonder belastingen te betalen. Sète werd zo een van de grootste havens van Frankrijk.  Het bestaat uit een charmant centrum met geweldige visrestaurants, eeuwenoude historische bezienswaardigheden en mooie uitzichtpunten. Vanaf de heuvel Mont Saint-Clair geniet je van een magnifiek uitzicht over de Middellandse Zee.

Strandbestemming SeteSète in Frankrijk

In Sète vind je uitgestrekte en rustige zandstranden, ideaal voor wie houdt van de zon en de zee. Het is er bovendien erg rustig. Hier ontloop je de drukte die je doorgaans vindt op  andere strandbestemmingen. In de directe omgeving vind je bovendien leuke bezienswaardigheden zoals Pézenas, een indrukwekkende plek vol kunst en cultuur. Ook grotere steden zoals Béziers en Montpellier zijn erg goed bereikbaar.
 

Budva, Montenegro

Onbekend is onbemind. Montenegro is een waanzinnig mooi mediterraan land. De ligging aan de Middellandse Zee en de prachtige landschappen maken Montenegro minstens even leuk als grote broers Italië en Spanje. Buvda bevindt zich op een half uur rijden van de luchthaven van Tivat. Deze plek vormt het hart van de Buvda Riviera, een zandstrand van 22 kilometer lang die van Trsteno naar Buljarica loopt. Vanwege de ligging aan de grens met Kroatië, is Budva zelfs vanaf Dubrovnik vlot te bereiken.

Strandbestemming Budva MontenegroBudva, Montenegro

Het historische stadje is van oorsprong Grieks. Stari Grad, de oude stadskern, is enkel toegankelijk voor voetgangers. De authentieke middeleeuwse vestingmuren werden  gebouwd door de Venetianen in de vijftiende eeuw. Hier vind je idyllische steegjes, gemarmerde straten, leuke souvenirwinkeltjes en indrukwekkende Venetiaanse gebouwen.

Tijdens het toeristisch seizoen vinden er veel muziekconcerten plaats binnen het oude centrum. Voor het mooiste uitzicht over de stad, begeef je je richting citadel. Hier heb je een mooi panorama over de kustlijn en over Budva.
 

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Alicante. Het is de grootste stad van de populaire vakantiebestemming Costa Blanca. Vanaf het internationale vliegveld van Alicante sta je in no time aan je hotel of vakantiewoning. Het stadsbeeld van Alicante wordt gedomineerd door de Monte Benacantil. Deze 166 meter hoge heuvel torent hoog boven de stad uit. Hier heb je een prachtig panorama over de omgeving.

Strandbestemming AlicanteAlicante, Costa Blanca

Op de Monte Benacantil vindt je het Castillo de Santa Barbara, een kasteel dat van oorsprong dateert uit de negende eeuw en gebouwd werd door moslims tijdens de Moorse periode. Er zijn ook overblijfselen gevonden van eerdere bewoning, lang voordat het kasteel er stond. Zo werden er onder meer archeologische vondsten uit de Bronstijd opgegraven. Alicante herbergt vele culturele schatten, maar de stad staat ook bekend om zijn stranden en mooie boulevards.

Aangezien in Alicante veel vaste bewoners leven, is de authenticiteit van het stadje goed bewaard gebleven. Geniet hier van de zalige zuiderse sfeer in een van de vele bars langs de strandboulevards of van heerlijke tapas in de gezellige restaurants aan de jachthaven.
 

Cadaqués, Spanje

Cadaqués is een relatief onontdekt stukje Spanje. Het staat bekend als een van de mooiste dorpjes aan de Costa Brava. Om het pittoreske stadje te bereiken vlieg je naar Gerona, vanwaar je de trein neemt naar Figueres. Vanaf daar is het nog een klein stukje over de bergen richting Cadaqués. Het witte dorp is de trip meer dan waard. Cadaqués ligt verscholen in een baai nabij Cap de Creus en was tot het einde van de negentiende eeuw praktisch afgesloten van de rest van de omliggende regio. Het vissersdorp was vroeger afhankelijk van wijnbouw en visserij, maar tegenwoordig is het een populaire vakantiebestemming.

Cadaqués, SpanjeCadaqués, Spanje

Een aantal toonaangevende kunstenaars zoals Joan Miró en Pablo Picasso bezochten het plaatsje. Salvador Dali woonde er in een villa in Port Lligat, op een boogscheut van Cadaqués. Iets verderop, in Figueres, werd zelfs een heel museum aan hem gewijd, het Casa Museu Salvador Dali. Cadaqués bezit een prachtig kustlandschap met typische bohemien sfeer.

Naast de magische stranden van Cabo de Creus, zijn hier ook fantastische restaurants, kunstgalerijen en leuke winkeltjes te vinden. In het historische centrum vind je een doolhof van geplaveide straatjes, witte huizen met blauwe deuren en ramen en idyllische pleintjes. Voor het beste uitzicht beklim je het hoogste punt van het stadje, waar de kerk Santa Maria zich bevindt. Hier heb je een adembenemend zicht op de baai van Cadaqués.
 

Cefalù, Sicilië, Italië

Sicilië is erg rustig in vergelijking met het Italiaanse vasteland. Wie houdt van de typische dolce far niente vakantie is hier aan het goede adres. Vanaf Palermo bereik je in een uur het dorpje Cefalù. In het schilderachtige stadje vind je prachtige mozaïeken in de twaalfde-eeuwse Normandische kathedraal. Het bouwwerk staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst. De ideale maanden om naar Cefalù af te reizen zijn september en oktober. Qua temperatuur is het hier dan bijzonder aangenaam. Waag een duikje in de Tyrreense zee en ervaar de rust van de typische mediterrane sfeer.

Sportievelingen kunnen La Rocca beklimmen, een 268 meter hoge berg. Onderweg geniet je van een weergaloos panorama over Cefalu. De prachtige rode daken vormen een indrukwekkend contrast met de azuurblauwe zee. Rondom La Rocca bezoek je verder de tempel van Diana uit de vierde eeuw voor Christus en de restanten van het Castello di Cefalù.

Wie liever van zijn of haar welverdiende rust geniet, kan kiezen tussen twee stranden, eentje langs de promenade en eentje langs de overgebleven stadspoorten. Wie de drukte wil vermijden, begeeft zich naar het strand van Lascari. Geniet ’s avonds van een lekkere Aperol Spritz en van de plaatselijke specialiteit: een pasta ai ricci di mare, een pasta met zee-egel.

Cefalù, SiciliëCefalù, Sicilië

Portoroz, Slovenië

Portoroz  bevindt zich in het zuidwesten van Slovenië, aan de Adriatische Zee. De stad wordt ook wel ‘de parel van de Sloveense Riviera’ genoemd en wie hier op vakantie gaat, zal dit kunnen beamen. Al sinds het begin van de twintigste eeuw is het één van de populairste badplaatsen van Slovenië. Al aan het einde van de negentiende eeuw werden hier de eerste kuuroorden gebouwd. Het plekje staat nu nog steeds bekend als de ideale plek om te kuren en te relaxen. Aangezien het land tot nu toe nog redelijk gespaard blijft van massatoerisme, kan je nog redelijk ongestoord genieten van de natuurpracht en de rust van Portoroz.

Aan de kust vind je een kleine jachthaven, authentieke restaurants, leuke casino’s, groene heuvels en uiteraard de helderblauwe Adriatische zee. De strandlijn van Portoroz bestaat uit een breed zandstrand met leuke bars en faciliteiten. Je kan er als dagexcursie een zeiltocht maken of het natuurgebied Secovlje Salina verkennen. De meeste hotels aan het strand beschikken over een eigen privéstrand. In de omgeving vind je restanten van de spoorbaan Parenzana. Hier zie je oude stationsgebouwen, viaducten en tunnels. Drie kilometer ten noordwesten van Portoroz ligt Piran, een prachtige oude stad met Venetiaanse architectuur.

Standbestemming PortorozPortoroz, Slovenië

Burgas, Bulgarije

Burgas ligt in het oosten van Bulgarije, nabij de Baai van Burgas. De stad staat bekend vanwege de mooie lange stranden en de schilderachtige natuur. Er zijn in het centrum aangename terrasjes en leuke souvenirwinkels. Rondom Burgas bevinden zich drie betoverende meren: AtanassovoBourgas en Mandren.

Strandliefhebbers kunnen volop genieten op de populaire stranden zoals Sunny Beach, maar ook voor cultuurliefhebbers is hier heel wat te beleven. Burgas is namelijk bekend door het festival ‘Spirit of Burgas’ en daarom staat de stad bekend als echte festivalstad. In het Regional Historical Museum kom je meer te weten over de historische geheimen, de folklore en de etnografie van de streek. In de buurt vind je ook St Anastasia, een vulkanisch eiland. Vanaf deze plek geniet je van een prachtig uitzicht over de Zwarte Zee.

Op het eiland zelf zijn verschillende bezienswaardigheden te bewonderen. Je vindt er een compleet gerenoveerd centrum, een vuurtoren en een mooie middeleeuwse kerk. Wie er liever op uit trekt in de ongerepte natuur, kan zich richting Strandja National Park begeven. Hier ligt de Strandja berg. Met zijn 710 meter hoogte biedt die een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. In het park kan je zalig wandelen en zie je een verscheidenheid aan watervallen, bomen, planten en dieren. Vanaf Burgas vertrekken bovendien dagelijks treinen richting grote steden zoals Sofia en Varna.

Strandbestemming BurgasBurgas, Bulgarije

Carvoeiro, Portugal

Carvoeiro is een kleine, traditionele plek van grote schoonheid midden in de Algarve. Het Portugese stadje torent uit boven een goudkleurig strand. Het is tegen rotsachtige kliffen gebouwd. Sinds de jaren ‘60 is het een populaire badplaats, de ideale plek voor een ontspannen vakantie. Naast zonnebaden, is het ook de ideale plaats om te golfen of om al snorkelend of al duikend de zee te verkennen. Je vindt er de indrukwekkende rotsformaties van Algar Seco, mystieke grotten en verscholen baaitjes. De stad zelf omvat een schat aan schilderachtige straten, luxe villa’s en mooie witte woningen.

In de regio rondom Carvoeiro vind je historische stadjes zoals Silves, maar ook uitdagende wandelroutes, toffe bootexcursies en verschillende waterpretparken. Vanaf de stad kan je een boottrip maken naar de Benagil grot, een panoramische wandeling ondernemen richting Vales Suspensos, of de Algar Seco rotsformaties bezoeken. Bezoek ook zeker Feragudo, een traditioneel vissersdorp in de buurt. Wie het liever wat rustiger heeft, kan er gewoon genieten van de Praia da Marinha, bekend als één van ’s werelds mooiste stranden.

Strandbestemming Carvoeiro in PortugalCarvoeiro in Portugal

Rhodos, Griekenland

Rhodos lig in de Egeïsche Zee en is het meest bezochte Grieks eiland. Van de middeleeuwse hoofdstad Rhodos-Stad tot de pittoreske bergdorpjes, elk hoekje van dit eiland is een bezoek waard. Het biedt een ideale combinatie tussen ontspanning en actie. De groene heuvels en schitterende valleien tonen een ongerepte natuur. Naast moderne resorts en bruisende steden, vind je er ook archeologische bezienswaardigheden en culturele hoogtepunten.

Rhodos heeft voor elk wat wils. Je kan er de ruïnes van het middeleeuwse Feraklos kasteel bezoeken, die een ideaal uitkijkpunt bieden over Haraki en Agathi Beach. Ook het historische heuveldorpje Lindos is een bezoek waard. In Prasonisi kan je dan weer heerlijk windsurfen, ideaal voor wie houdt van een actieve strandvakantie. De zandbaaien bieden er uitzicht op een idyllisch klein eiland. Natuurliefhebbers komen dan weer aan hun trekken in natuurpark De Vlindervallei. Het park is de thuis van unieke Oosterse amberbomen en van diverse vlindersoorten, die ’s zomers in de vallei samenscholen tijdens hun laatste levensfase.

Op Rhodos vind je ook de Zeven Bronnen, een zalige verborgen oase waar het water uit natuurlijke bronnen naar een meertje vloeit. Je bezoekt de plek via een 186 meter lange tunnel. Voor een feestje begeef je je richting Faliraki, dat bekend staat om zijn bruisende nachtleven. Ook de stranden, zoals Anthony Quinn Bay en Ladiko Beach zijn er de moeite.

Strandbestemming RhodosRhodos in Griekenland


Ben jij van plan om binnenkort één van deze prachtige strandbestemmingen in Europa te bezoeken? Boek eenvoudig en voordelig je vliegtickets op Vliegcenter.nl!