Hoe is de prijs van je vliegticket opgebouwd?

Hoe is de prijs van je vliegticket opgebouwd?

Wat bepaald wat je voor je vliegticket betaalt? Ondanks de snel wisselende prijzen zit hier een logica achter en wordt hier vertelt hoe de prijs van jou vliegticket is opgebouwd.

Luchtvaartmaatschappijen houden kosten geheim

Het eerste wat mee telt is wat een luchtvaartmaatschappij nu echt kwijt is aan een vlucht. Wat deze kosten precies zijn willen ze niet naar buiten toe brengen. Dit houden ze geheim, omdat maatschappijen met elkaar willen concurreren. Ze willen niet dat andere maatschappijen hier wijs van worden. Door onderzoeken die er gedaan zijn kunnen we dit wel schatten.

Onderzoek prijsopbouw vliegticket

Welke kosten berekend Schiphol aan een vliegmaatschappij?

Als je bijvoorbeeld vliegt vanaf Amsterdam naar een bestemming begint de teller al te lopen op het moment dat je op het luchthaven Schiphol aankomt. Schiphol vraagt kosten aan vliegmaatschappijen voor het starten en landen van het vliegtuig, veiligheidskosten en beveiliging, parkeerkosten voor het vliegtuig en een stukje servicekosten. De vliegmaatschappijen berekenen dit door in jou ticket.

Kosten vliegtuigaanschaf en onderhoud

Kosten vliegtuig

Vervolgens stap je aan boord van een vliegtuig waar ooit veel voor de aanschaf betaalt is en onderhoud vergt. In jou ticket is hier ook rekening mee gehouden en is een gedeelte hiervan bij jou vliegticketprijs inbegrepen. Niet alleen het vliegtuig, maar uiteraard ook het personeel, de piloten en crew worden betaalt. Als passagier betaal je ook hiervoor een gedeelte.

Om je veilig van vertrek A naar bestemming B te krijgen zijn luchtverkeerleiders hard aan het werk. Vergeet ook niet dat de brandstof voor het vliegtuig, kerosine uiteindelijk ook betaalt dient te worden. Al deze kosten zijn meegenomen in jou vliegticketprijs.

Luchtverkeerleiders

Ander belangrijk aspect

Naast dit is er nog iets belangrijks wat meespeelt, namelijk de marktwerking. Deze bepaalt grotendeels de prijs van jou vliegticket. Hierbij is van belang hoe populair het ticket op welk moment is oftewel vraag en aanbod. Hierdoor kan het ontzettend veel kosten als het bijvoorbeeld de laatste stoel is, terwijl je op andere momenten een stuk goedkoper uit bent. De prijzen veranderen continue doordat reserveringen vol raken of stoelen weer beschikbaar komen. In onze blog verschil in vliegticketprijzen lees je hier meer over.

Of je nu voor een paar tientjes vliegt of honderden euro’s of meer betaalt voor je vliegticket, als passagier wil je voor dezelfde vlucht altijd de goedkoopste prijs. Bekijk hier de tips voor het boeken van goedkope vliegtickets.


Al klaar om jou vliegticket goedkoop te boeken? Boek dan direct op Vliegcenter.nl jou goedkope vliegticket.