De Highlights van Vietnam

De Highlights van Vietnam

Vietnam is een erg divers land. Deze Aziatische trekpleister staat bekend om zijn prachtige natuur en mooie culturele bezienswaardigheden. Ook culinair is het land een topper, want op vrijwel elke hoek van de straat kan je heerlijk eten vinden. Goede redenen voor een bezoek aan dit prachtige land. De hoogtepunten van Vietnam opgesomd:

Hanoi

De kans is groot dat jouw reis hier start of eindigt. Bij aankomst op het vliegveld in Hanoi gaat een heel nieuwe wereld voor je open. Het is een kluwen vol mensen, scooters en drukte. Je vindt hier op elke hoek van de straat ‘street food’. Je vindt in het centrum ook echte handwerkstraatjes, waar je de mooiste schoenen, leer en zijde vindt.

Midden in de stad vind je het Hoan Kiem meer, een verademing in de anders zo drukke stad. Ga hier gezellig wandelen over de beroemde rode brug. Die verbindt de oever van het meer met de Ngoc Son tempel. Hier vindt je ook het waterpoppentheater. Dit is een poppenspel waarbij met houten poppen op het water een toneelstuk wordt uitgebeeld. De poppenspelers staan achter de schermen tot hun middel in het water om zo de poppen te kunnen bedienen.

Verderop in de stad kan je de tempel van de literatuur bezoeken, met vijf binnenplaatsen een indrukwekkend bouwwerk. Ook het mausoleum van nationale held Ho Chi Minh is een bezoek waard. 

Hanoi

Ha Long Bay

Ha Long Bay is een baai nabij de stad Hạ Long in het noorden van Vietnam. Het bevindt zich in de Golf van Tonkin, dichtbij de grens met China. Vịnh Hạ Long betekent ‘Baai van de dalende (duikende) draak’ in het Vietnamees. Sinds 1994 staat de baai op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het werd bovendien in 2011 tot één van de zeven natuurlijke wereldwonderen verkozen, naast onder meer het Amazonewoud in Zuid-Amerika en de Tafelberg in Kaapstad.

Ha Long Bay bestaat uit prachtige baaien, grillige rotsen en zo’n 2500 idyllische eilandjes, die uit het heldere water rijzen. Het is zonder twijfel de meest schilderachtige plek van Vietnam. Vanop een jonkboot kan je overnachten op het water, een zonsondergang meepikken, vissen, in het water duiken en langs de drijvende vissersdorpjes varen.

Het grootste eiland in Ha Long Bay is Cat Ba, een ongerept eiland vol jungle. Op enkele hotels na is het eiland volledig intact gebleven. Een groot deel van het eiland is dan ook uitgeroepen tot nationaal  park.

Ha Long Bay Vietnam

Sapa

Sapa is een dorpje in het noordwesten. Het bevindt zich midden in een vallei met rijstvelden. Het bergachtige gebied omvat prachtige natuurlijke rijkdommen, waarvan de bekendste de rijstterrassen zijn, die trapsgewijs boven elkaar uittorenen. Daartussen liggen nog kleine stukken regenwoud, mooie rivieren en enkele watervallen. Je vindt er nog steeds traditionele bergstammen, die leven zonder verlichting of meubilair. De vrouwen van deze volkeren organiseren dagelijks trekkingstochten doorheen de modderige platformen en rijstvelden. Ze vertellen je boeiende verhalen over hun cultuur en hun volk.

Een trekking maken staat garant voor prachtige panorama’s en onvergetelijke herinneringen. Een meerdaagse tocht leidt je langs adembenemende landschappen, groene rijstvelden in de zomer en kleilandschappen in de winter. Je passeert authentieke dorpjes, boeren die op het land werken en imposante waterbuffels. ’s Nachts slaap je bij mensen thuis in een zogenaamde ‘home stay’.

Op 15 kilometer van Sapa ligt de Tram Ton Pass, de hoogste bergpas van Vietnam. Vanop 1900 meter hoogte heb je hier een spectaculair uitzicht over de bergen en valleien van Sapa.

Sapa Vietnam

Hué

Hué was tussen 1802 en 1945 de thuishaven van de Nguyen Dynastie. Het volledige centrum van de keizerlijke stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tijdens de Vietnamoorlog werd helaas veel verwoest, maar er zijn nog steeds genoeg indrukwekkende monumenten te bezichtigen. De bekendste bezienswaardigheid van Hué is de Tu Cam Thanh, de Verboden Stad. De kleine ‘stad in de stad’ was vroeger het verblijf van de koninklijke familie en was niet toegankelijk (verboden) voor burgers. Sinds 1945 werd het opengesteld voor het publiek.

Hué bevindt zich aan de Song Huong rivier, ook wel de Parfumrivier genoemd. Tijdens een boottocht heb je een mooi uitzicht over de oevers en kan je de bekende Thien Mu Pagoda tempel en het dorpje Thuong Hai bezoeken. Hier vind je de Keizerlijke Tombes. De bekendste zijn de Minh Mang en Tu Doc tombes.

Op een tweetal uur rijden van Hué liggen de Vinh Moc tunnels van de voormalige Vietcong. Waar de Chu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City vooral dienden om verrassingsaanvallen uit te voeren, werden de Vinh Moc tunnels hoofdzakelijk gebruikt als schuilplaats voor bewoners tijdens bombardementen. De tunnels zijn goed bewaard gebleven en bieden een authentieke weergave die veel inzicht verschaft over de gruwel van de Vietnamoorlog.

Hue Vietnam

Hoi An

Hoi An is een klein, gezellig stadje met een relaxte atmosfeer. Het ligt in het midden van Vietnam en is de ideale plek om enkele dagen te ontspannen. Het oude centrum is ’s avonds sfeervol verlicht met leuke lampionnetjes. Geniet hier van de mooie koloniale panden, de leuke winkels en de vele koffiebars. Bezoek hier Jack’s Cat Café, een kattenopvang en kattencafé in één. Hier kan je gezellig iets drinken met een spinnende poes op je schoot.

Het centrum van Hoi An is verboden terrein voor scooters, wat het iets rustiger maakt dan de doorsnee Vietnamese stad. Hoi An staat ook bekend als de culinaire hoofdstad van het land, dus je kan hier heerlijk genieten van de Vietnamese keuken. De Thuan Tinh Island Cooking School is hier een echte aanrader. Je gaat ’s ochtends samen met de chef ingrediënten kopen, die je ’s avonds klaarmaakt op het schilderachtige Thuan Tinh eiland. De stad is bovendien het mekka van de fashionindustrie. Hier kan je voor een spotprijs een pak of galajurk op maat laten ontwerpen.

In Hoi An is er ook een klein strandje, An Bang Beach, waar je heerlijk kan relaxen.

Hoi An Vietnam

De Mekong Delta

De Mekong omvat zomaar even 39.000 km². De rivier loopt doorheen China, Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam. Al varend zie je veel natuur en drijvende markten en huizen. Bezoek dit gebied met de boot vanuit My Tho. Hier is de rivier nog heel breed. Bruggetjes verbinden slaperige dorpjes met het vasteland. De meeste mensen leven hier op het water en leven van de visvangst. Bezoek hier zeker een drijvende markt. Dit zijn winkels en voedselkraampjes op bootjes, waar je diverse seizoensgebonden producten vindt.

Daarna kan je een van de vele kleine eilandjes bezoeken. Hier zijn verschillende peddelboten te huur. Die worden bestuurd door lokale vrouwen die je doorheen het doolhof van waterwegen loodsen. Al eiland hoppend, vind je authentieke nijverheden, zoals een noedelfabriek en een bijenfarm. Je kan hier ook van lokale specialiteiten zoals kikker, rat of slang proeven, klaargemaakt op de barbecue. Deze groene en vruchtbare delta is trouwens de ideale regio om per fiets te gaan verkennen. De natuur rondom de Mekong Delta is adembenemend mooi en goed bereikbaar langs landelijke wegen.

De Mekong Delta

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City is de grootste stad van Vietnam en telt 4,5 miljoen inwoners. Tot en met de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1976, heette de stad Saigon. Tijdens de Vietnamoorlog was deze plek de standplaats van het Amerikaanse leger. De stad onderging hierdoor overduidelijk een westerse invloed, wat te merken is aan de vele bars en uitgaansgelegenheden in de stad. Het is de enige stad in Vietnam met luxevilla’s, business centers en wolkenkrabbers.

De stad staat ook bekend om de leuke sky bars en de grote ketens die de winkelstraat hebben ingepalmd. Ook het uitgaanscentrum Bui Vien Street is erg populair. De stad heeft daarnaast ook een grote oorlogsgeschiedenis. Hier vindt je de Cu Chi tunnels, het onafhankelijkheidspaleis en het oorlogsmuseum (War Remnants Museum).

Op het Ho Chi Minh plein zie je een standbeeld van de revolutionaire leider naar wie de stad werd vernoemd. Wie het graag wat rustiger heeft, kan uitblazen in het Tao Dan Park. ’s Avonds komen hier veel locals samen om te sporten of om van muziek te genieten.

Ho Chi Minh City Vietnam

Tay Ninh

Tay Ninh is vlot bereikbaar vanuit Ho Chi Minh City. Het is het centrum van het Vietnamese Cao Dai geloof, een relatief nieuw geloof die een mix is van oosterse en westerse religies. Het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme werd vermengd met christelijke, hindoeïstische en animistische elementen. Het geloof heeft tussen de 2 à 7 miljoen volgelingen in Vietnam, waarvan de meeste in en rond de Mekong Delta. Ook in Australië, Noord-Amerika en Europa zijn er verschillende Caodaïsten. Alle geestelijken eten vegetarisch en zijn celibatair. De lagere geestelijken kunnen vrouwen zijn, maar de hogere geestelijken zijn allemaal mannen.

In Tay Ninh bevindt zich de Cao Dai hoofdtempel. Je kan er op vaste tijdstippen een ceremonie meevolgen. De tempel is uitgewerkt in een kleurrijke rococo stijl, die de kenmerken van een Franse kerke, een Chinese tempel en een Islamitische moskee combineert. Naast het eclectische altaar vind je portretten van onder meer Siddharta Gautama (Boeddhisme) en Lao Zi (Taoisme). Je vindt er de administratieve kantoren en vertrekken van geestelijken, maar ook een ziekenhuis waar traditionele kruidenleer wordt beoefend.

Tay Ninh Vietnam

Dalat

Dalat bevindt zich in de zuidelijke hooglanden. Het is er een stuk frisser dan in de rest van Vietnam. De rotsachtige omgeving leent zich perfect tot canyoning en een stevige hike. Bezoek hier de Truc Lam Pagode, een boeddhistisch klooster bovenop een hoge berg. Je bereikt het bouwwerk via een kabelbaan. De impressionante tempel en de mooie tuinen zijn een baken van rust.

Niet ver hier vandaan ligt het Ho Thuyen Lam meer, dat prachtig omgeven is door bergen en bossen. Ook de Linh Phuoc Pagode is de moeite waard. Deze tempel is betegeld met minuscule stukjes gekleurd glas en werd versierd met drakenbeelden. Ook de vijf meter hoge boeddha in het hoofdgebouw is erg indrukwekkend.

Het vreemdste huis van Vietnam is het Hang Nga Guesthouse in Dalat. Dit sprookjesachtige bouwwerk wordt ook wel het Crazy House genoemd, omwille van de bevreemdende scheve gevels en muren, rare trappen en verborgen kamertjes. Het werd gebouwd door architecte Hang Nga, die zelf in het huis woont. Je kan er tegen een kleine vergoeding blijven slapen.

Truc Lam Pagode Dalat Vietnam

Phong Nha Ke Bang National Park

Het Phong Nha Ke Bang National Park staat bekend als een van de mooiste parken van Vietnam. Het staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De film King Kong werd opgenomen in de groene jungle bovengronds. Ondergronds zijn er verschillende grotten die met een gids bezocht kunnen worden. De grotten werden pas in 2011 opengesteld voor toeristen. De bekendste grot is Paradise Cave. De grot is 31 kilometer lang, maar slechts 7 kilometer is opengesteld voor het publiek. Hierdoor blijft de grot goed bewaard. De verlichting binnen Paradise Cave maak het geheel een magische belevenis.

Een andere grot is Hang Son Doong, die pas 25 jaar geleden werd ontdekt. Per week worden hier maar tien toeristen binnen gelaten. Een tour doorheen deze grot is slechts weggelegd voor de happy few, want kost zomaar even 3000 dollar. Gelukkig is het park ook zonder een bezoek aan deze grot de moeite waard. De omgeving rondom de grotten is adembenemend.

Phong Nha Ke Bang National Park Vietnam


Naast deze top 10 Vietnam hightlights zijn er uiteraard nog meer. Klaar om de grootste hoogtepunten van Vietnam te bezoeken? Met enorm veel bezienswaardigheden boek je goedkope vliegtickets Vietnam gemakelijk online bij Vliegcenter.nl! Jou reis naar deze prachtige Aziatische bestemming!