Tips voor veilig vliegen

Vliegen is volgens de statistieken veiliger dan reizen met de auto, bus of trein. Toch gebeurt er soms iets. In dat geval zijn er direct vele mensen bij betrokken omdat vliegtuigen grote aantallen mensen vervoeren.

Vliegen wordt veilig gemaakt, doordat luchthavens strenge controles hebben en veel regels waar u als reiziger mee te maken heeft. Daarnaast is het personeel goed opgeleid en is er een co-piloot aanwezig, die kan ingrijpen indien nodig. Het vliegtuig zelf moet ook aan allerlei veiligheidseisen voldoen, voordat deze de lucht in mag.

Zwarte lijst vliegtuigmaatschappijen

Er is een zwarte lijst van vliegtuigmaatschappijen met een verhoogd risico op ongelukken. Deze mogen doorgaans niet in Europa landen of opstijgen en er wordt afgeraden om met één van deze luchtvaartmaatschappijen te vliegen.

Wat kunt u zelf doen om veilig te vliegen?

  • Volg instructies van het personeel: zij zijn er namelijk in eerste instantie voor uw veiligheid.
  • Beweeg regelmatig met uw voeten benen en armen: om zo eventuele trombose en bloedproppen te voorkomen.
  • Houd altijd uw gordel omPlotselinge turbulentie of daling van het vliegtuig kan u uit balans brengen.
  • Drink verstandig: Alcohol heeft een drie keer zo sterke werking als op de grond. Net als koffie en thee zorgt alcohol voor een uitdrogend effect.
  • Voorkom pijnlijke oren: 
    Bij stijgen en dalen kunt u last krijgen van druk op uw oren. Door tijdens de start en landing kauwgum te kauwen heeft u minder last. Ook regelmatig slikken waardoor uw oren 'geklaard' worden, kan helpen. Bij verkoudheid kan dit onvoldoende zijn. Gebruik dan spray, om de holten open te maken.