Rechten vliegtuigpassagiers

Als vliegtuigpassagier heeft u specifieke rechten. Een aantal onderwerpen vragen speciale aandacht:

  • Mensen met een beperking of verminderde mobiliteit
  • Instapweigering
  • Annulering
  • Langdurige vertraging
  • Bagage
  • Identiteit van de luchtvaartmaatschappij
  • Vakantiereizen
  • Prijstransparantie


De wet die uw rechten als vliegtuigpassagier regelt EU-verordening nr. 261/2004 t.a.v. instapweigering (overboeking), annulering en (langdurige) vertraging werd in alle EU-landen op 17 februari 2005 van kracht. In het engels wordt gesproken over Denied Boarding Compensation (DBC). Luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht reizigers hierover te informeren.

Een aantal meest voorkomende punten hebben wij extra voor u uitgelicht.

Omboeking

Wanneer u wel uw bestemming heeft bereikt, maar met een ander vliegtuig dan waarvoor u geboekt heeft bent u omgeboekt. U kunt omgeboekt zijn naar een volgende vlucht of via een andere route.

Bij ‘omgeboekt naar een volgende vlucht’ resulteert dit in de meeste gevallen in vertragingen en heeft u hierbij volgens de EC-verordening recht op een schadevergoeding die kan oplopen tot € 600,- per passagier.

Bij omgeboekt via een andere route geldt ook hier dat u recht heeft op een schadevergoeding, wel moet de vertraging hierbij minimaal één uur zijn.

Instapweigering

Als u bij het inchecken hoort dat u niet mee mag met vliegtuig, omdat deze vol is, is er sprake van instapweigering. Bij het in bezit van geldig vliegticket heeft u altijd recht op financiële tegemoetkoming. Vaak bieden luchtvaartmaatschappijen in plaats van contant geld vouchers aan. Let hierbij op de geldigheidsdatum en dat u ten alle tijde recht heeft op contant geld in plaats van vouchers.

Geannuleerd

Wanneer uw vliegticket is geannuleerd en wordt omgeboekt naar dezelfde vlucht op de volgende dag is er sprake van annulering. Uw vlucht is geannuleerd en u heeft recht op schadevergoeding wat kan oplopen tot € 600,- per passagier.

Vertraging

Er is sprake van vertraging wanneer uw vlucht meer dan 5 uur is vertraagd. U heeft hierbij recht op verzorging gedurende het oponthoud. Vergoeding is alleen in specifieke gevallen ter sprake.