Mooie foto’s maken op vakantie | Zo doe je dat!

16/07/2019
Mooie foto’s maken op vakantie | Zo doe je dat!

Op vakantie maak je prachtige herinneringen en deze wil je het liefst vastleggen door middel van foto’s. Toch heb je bij het terugkijken van je reisfoto’s vast wel eens gedacht dat je beter wat meer tijd had kunnen nemen of dat de herinnering er mooier uitzag dan daadwerkelijk op de foto. Om ervoor te zorgen dat je wel mooie plaatjes kan maken staan hieronder acht tips om mooie foto’s te maken op vakantie.

Een systeemcamera in plaats van een spiegelreflex

Als je op vakantie gaat is het belangrijk dat je zo min mogelijk gewicht meeneemt. Daarom is het ook nuttig om te kijken naar het gewicht van de camera. Het is een feit dat een systeemcamera een stuk lichter is dan een spiegelreflex en de kwaliteit is minstens zo goed. Daarnaast kan je net zo veel doen met een systeemcamera dan met een spiegelreflex, zoals het verwisselen van lenzen en het gebruik maken van verschillende standen om de mooiste foto’s te maken.

Systeemcamera voorbeeld

Niet te veel lenzen

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je cameratas zo licht mogelijk is. Neem dus niet al je lenzen van je collectie mee, maar kijk alleen naar de essentiële lenzen. Zo is een groothoek altijd handig en een telelens voor als je net wat meer wil inzoomen. Op vakantie is het handig om altijd twee verschillende lezen mee te nemen: de 12-60mm lens en de 100-300mm lens (hebben wij getest van Panasonic).

Maak liggende landschap foto’s

Als je een telefoon gebruikt om foto’s te maken, dan ben je al snel geneigd om verticale foto’s te maken. Toch is een foto zo veel mooier als je gebruik maakt van liggende foto’s, omdat er dan zo veel meer op te zien is. Bij verticale foto’s zie je altijd veel meer van de lucht en minder van de omgeving zelf, terwijl je bij liggende foto’s een veel algemener beeld hebt.

Meerdere foto’s van één object

De eerste foto is nooit goed, dus zorg er altijd voor dat je een aantal verschillende foto’s hebt van hetzelfde object. Zo kan er iemand plotseling bewegen of zie je later pas op de foto dat er op de achtergrond iets bevindt wat je liever niet op de foto wil hebben. Door meerdere foto’s te maken weet je altijd zeker dat er een mooie foto tussen zit.

Ken je camera

Of je nou gebruik maakt van een systeemcamera of gewoon van een telefoon, het is altijd nuttig om de verschillende functies van je apparaat te bekijken. Zo zijn er op mijn systeemcamera zo veel verschillende opties, zoals verschillende filters, standen per compositie, een HDR-modus, ISO-level en nog veel meer. Het is dus belangrijk dat je goed je camera kent, voordat je ermee op vakantie gaat.

Maak gebruik van verschillende hoeken

Soms is het mooier om het onderwerp van je foto niet precies in het midden te plaatsen, maar bijvoorbeeld in een bepaalde hoek. Ook kan je het onderwerp van verschillende hoeken en hoogtes bekijken, waardoor je een ander perspectief creëert.

Gebruik buiten je flits, maar binnen niet

Zorg ervoor dat je binnen zo veel mogelijk je flits vermijdt. Door gebruik te maken van je flits als je binnen bent, kan het licht koud op het beeld eruit komen te zien. Niet mooi dus! Wanneer je juist buiten je flits gebruikt, dan komen je objecten beter naar voren en komt er daarnaast ook meer diepte op beeld.

Zorg dat je kaartjes leeg zijn

Een laatste tip is dat je ervoor moet zorgen dat je SD-kaarten helemaal leeg zijn. Stel je voor, je wil een foto maken van een bijzonder moment, die eigenlijk maar voor een paar seconden in beeld is. Vervolgens is je SD kaart helemaal vol, waardoor je van dit bijzondere moment geen foto kan maken. Dat wil je toch niet? Zorg er dus voor dat je kaartjes helemaal leeg zijn en dat je meerdere kaartjes hebt, voordat je op vakantie gaat.


Welke tips om mooie foto’s op vakantie te maken ga jij zeker gebruiken?